IN THE NAME OF ALLAH THE MOST GRACIOUS THE MOST MERCIFUL

.

SELAMAT DATANG

Teruslah bergerak, hingga kelelahan itu lelah mengikutimu.
Teruslah berlari, hingga kebosanan itu bosan mengejarmu.
Teruslah berjalan, hingga keletihan itu letih bersamamu.
Teruslah bertahan, hingga kefuturan itu futur menyertaimu.
Tetaplah berjaga, hingga kelesuan itu lesu menemanimu.”
( allahyarham KH Rahmat Abdullah )

29 Mac 2010

masalah besar: GAMBAR


terbaca satu tajuk berkenaan masalah besar.. masalah di mana tentang GAMBAR.
apa yang besarnya masalah ini?
mungkin pada kita, itu bukan masalah.
itu bukan satu dosa.
itu hanya gambar..
G A M B A R.. that's all.

soalan cepumas

berapa ramai kaum hawa memaparkan gambar mereka di laman-laman sosial atau blog?

berapa ramai kaum hawa yang tidak menghalang rakannya memaparkan gambarnya ?

berapa ramai kaum hawa yang tidak kisah gambarnya di tayang ?

berapa ramai kaum hawa yang bangga dengan gambarnya di letak as primary photo?

berapa ramai kaum hawa yang mahu orang lain menatapi gambarnya?

berapa ramaikah?

pasti ramai bukan..

dan bilangan ramai ini, sebahagian dari mereka adalah akhwat sendiri !!!

tidak setuju

sangat tidak wajar sebenarnya seorang muslimat memaparkan gambar mereka sesuka hati di laman-laman sosial atau blog. ( itu pendapat dan prinsip saya)
boleh lihat link ini:  muslimah dan gambar atau deletelah gambar itu

di ambil dari contoh facebook sendiri. bahayanya meletak gambar di facebook yang hampir boleh di lihat oleh berjuta-juta orang.

dan bahayanya juga, kaum lelaki bisa merenung anda lama-lama dan kemudian meng 'add' anda sebagai kawan dan kemudian memulakan chatting atau mesej or komen. dan bermulalah pergaulan dan perhubungan yang di haramkan syara'. awas bagi wanita yang bertudung labuh juga boleh terjebak dalam kes ini.

atau juga prinsip tagging dalam facebook. dan juga permainan kuiz nasib yang merosakkan aqidah.

apa yang baiknya tentang facebook kalau hanya sekadar mahu cari kenalan baru dan ramai.? adakah untuk di ajak taalim atau halaqah? mustahil aja..

tiada guna

apa gunanya facebook kalau lebih banyak habiskan membaca komen dan view profile orang dari menghabiskan banyak masa dengan baca quran..?

apa gunanya kalau ia terang-terangan memudahkan yahudi laknatullah mengakses maklumat peribadi kita dan merisik perilaku umat islam.. apa faedahnya kawan-kawan wa akhwatfillah sekalian?

mahu berdakwah dengan facebook? anda terdesakkah? apa tiada cara lain lagi untuk berdakwah?
mungkin sampai satu masa, anda yang di dakwah oleh facebook yang banyak maksiatnya itu..

blog
meletak gambar di blog juga saya tidak setuju. apatah lagi menceritakan kisah-kisah peribadinya tanpa ada pengajaran pun.

ada orang kata, letak gambar ramai-ramai tidak mengapa. tapi pada saya sama sahaja. gambar ramai atau gambar sorang, itu tetap sama. mempamerkan gambar anda pada umum.
mahu berbangga-bangga? saya tidak tahu. tapi kadang-kadang orang boleh tahu.

p/s : terpulang pada pendapat masing-masing. ini pendapat saya.

13 teguran:

*pencinta Ilahi berkata...

salam..ntah la ayu.dulu sy pun fikir macam tu jugak..tapi bile kwn2 yg tag gambar kt facebook,rase mcm xde kekuatan utk delete n saye biarkan saje.kdg2 ia bagus jugak, sbb dengan gambar tersebut ramai old friends da mula add dan ktorang sempat buat reunion jgak..~that's why i tend to leave the pictures there.sayang pun ade nk delete.mcmn ye?? - ayuni.

mujahidah88 berkata...

subhanallah.. ukhti.. kite ditemukan ats dasar facebook. hehe.. bukan atas dasar iman, atas dasar islam, dan semestinya krn Allah..
ada byk cara lain utk kite bertemu kawan kita. bukan mengorbankan diri dengan gambar. nak jumpe old friendS? itu semua pasti dengan keizinanNya. lambat atau cepat sahaja. jgn risau.. kalau diizinkan tidak bjumpe di dunia, di syurga nanti lagi manis bile bjumpa..
ana tak kisah tak jumpe old friends, coz satu hari nanti kami akan jumpe di mana2, dan saat itu adalah lebih manis sebenarnya...

*pencinta Ilahi berkata...

syukran ayu..insyaAllah sy cube..sebenarnya dah lame rase xtenang pasal benda ni..betullah, teringat saya satu madah(lupe dari mana).." kita akan rasa tak tenang selagi mana kita berterusan melakukan dosa.." harap terus beri teguran dan tunjk ajar.dengan izin ALLAH..ameen.

mujahidah88 berkata...

ya. itu adalah hadith..hadith yg ke 27 dalam hadith 40..

kebaikan itu adalah akhlak tpuji, sedangkan dosa itu adalah apa y meresahkan jiwamu serta engkau tidak suka apabila masalah itu diketahui orang.

ok yuni

umatMuhammad berkata...

Assalamualaikum ya ukhti fillah..

setuju juga dengan pendapat enti pasai meletakkan gambar di tempat2 terbuka. ana sendiri pun tak suka kerana ianya mendatangkan fitnah..tapi kan ukhti, macam mana ye kalau kawan sekelas kita yang berfikrah dan faham tentang ini, tapi still mletakkan gmar ana kat facebook dia?

misalnya gambat time kami sekelas buat function etc..tak la ramai sangat dlm gmbar itu tapi cukup jelas untuk mempamerkan muka ana..ana punyalah sedaya upaya selama ini menjaga, tapi akhirnya berkecai di tangan orang lain..

ana kadang2 terpengaruh juga tengok kawan2 letak gmbar mereka. tapi dikuatkan kembali oleh Allah swt, dengan membaca entry sebegini..jazakillah untuk atas oengisian di blog enti ini..
sangat bermanfaat. moga dengan kebaikan enti ini, dibalas dengan sebanyak2 oleh Allah swt..barakallhufiki!

~sesungguhnya ilham menulis itu, datangnya daripada Allah swt~

umatMuhammad berkata...

afwan banyak typing error:

barakallahufiki..

mujahidah88 berkata...

oo.. ingat kan mereka.. mungkin leh bg tau mereka berkenaan apa yg enti tak suka. tak suka letakkan gmabr kat mana2 laman web.

dan y plg mudah, bagi tazkirah berkenaan muslimah dan gmbr.. mungkin ramai tak tau lg.

ramai y buat kerana jahil/ tak tau @ buat walpn dah tau tapi endahkan

~GaDis KaNcIL mErAH~ berkata...

huhu~ shukran ayu atas peringatan.. ana pun skang ngah berusaha men'untagged' semua gambar kat facebook yg rakan2 kite tag.. gamba skola n sume2 la... huhu~ tp disebabkan masalah internet yg agak2 lambat, so, ia mengambil masa yg lama utk diselesaikan.. huhu~

umatMuhammad berkata...

owh..moga diberi kekuatan untuk menegur sahabat. sebaba mereka semua dah faham, tapi..tak tahu lah.
ok ukhti, jazakillah..

mujahidah88 berkata...

insyaAllah.. ilmu, paham, amal.!

Tanpa Nama berkata...

sy pnah tbaca dalam satu pamplet agama...katanye, kite bole mletakkan gambar kita, asalkan gambar tersebut sopan dan tidak mnimbulkan sbarang fitnah...

dr. mujahidah berkata...

GAMBAR APA y tidak menimbulkan fitnah?

sedangkan wanita itu adalah fitnah no.1.

ana tak pasti tentang itu.

mungkin anti leh rujuk orang y lebih arif

Tanpa Nama berkata...

sokong anti la ni ramai sangat anak muda yang taksub dengan dunia internet.semoga usaha anti diredhai ALLAH.MAA TAUFIK WAN NAJAH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...