IN THE NAME OF ALLAH THE MOST GRACIOUS THE MOST MERCIFUL

.

SELAMAT DATANG

Teruslah bergerak, hingga kelelahan itu lelah mengikutimu.
Teruslah berlari, hingga kebosanan itu bosan mengejarmu.
Teruslah berjalan, hingga keletihan itu letih bersamamu.
Teruslah bertahan, hingga kefuturan itu futur menyertaimu.
Tetaplah berjaga, hingga kelesuan itu lesu menemanimu.”
( allahyarham KH Rahmat Abdullah )

18 Apr 2010

woi, cuti bukan untuk khatam movie!





 sumber dakwah.info (komik)

tajuk yang agak menyakitkan hati orang yang minat tengok movie


semestinya penulis tengah dalam keadaan tahap bersabar dengan telatah orang-orang yang tengah bercuti dan semakin hampir dengan cuti. mungkin juga cemburu yang tak bertempat.


sepatutnya tajuk ini diedit kepada cuti adalah untuk khatam al quran. lembut sedikit dengar. baru orang boleh terima. 


".... dan kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati, tentulah mereka lari dari kelilingmu..." ( 3: 159)


dialog orang sana


sayup-sayup dari kejauhan. masing-masing berpusu-pusu mahu meminjam cd dan meminta soft  copy movie-movie yang tidak di khatam lagi.
padahal baru study week.


inikah dikatakan persediaan kita untuk menghadapi cuti yang panjang?


ataupun dengan erti kata lain, inikah persediaan kita untuk menghadapi mati yang akan datang?


terdengar satu perbualan orang dekat.


' ABC, ko cuti nak buat ape? aku bosan'


' aku kalau cuti nanti aku nak habiskan tengok movie-movie yang aku download.banyak cerita tak tengok lagi'


' oh, aku nak movie tu, nanti aku bagi pendrive kat ko. kalau tak muat, gune pendrive ko dulu'


wah, inilah dikatakan konsep tolong menolong diantara sahabat baik. sahabat sehati sejiwa. sahabat yang dikatakan akrab.


padahal takut nanti jadi musuh akan datang.


“Teman-teman akrab pada hari itu (hari kiamat) akan saling bermusuhan kecuali orang-orang yang bertakwa.” 
(Az Zukhruf: 67).
   
buat senarai ' thing to do'


mesti kena buat. untuk mengelak masa kita dibazirkan begitu sahaja.
dan untuk elak daripada terlampau boring dan bosan.


'thing to do' adalah untuk aktiviti yang berguna sahaja. bukan aktiviti yang lagho dan tak bermanfaat.


cadangan


wahai saudara seislamku, ABC. apa kata saya cadangkan awak buat benda ni.


1) khatam alquran dan terjemahan
2) habiskan baca buku-buku agama, dakwah dan tarbiyah yang sudah berhabuk
3) buat taklim dengan family
4) tolong emak dan ayah
4) ambil lesen memandu
5) belajar buat video-video islamik
6) mengajar adik-adik yang akan ambil peperiksaan
7) buat artikel
8) menghadiri program & ceramah-ceramah agama
9) revise nota semula
10) cari kerja sambilan untuk permulaan semester depan


your life, your choice


selalunya bila cuti, mutabaah kita akan turun.
sebab kita tiada perancangan. jadual hidup kita masa cuti hampir berantakan.
tidak tentu arah.
suka hati nak buat apa..


saya bagi saranan. nak ikut boleh. tak nak ikut, pun boleh. anda yang rugi.

p/s : apa ABC baca ke tak posting aku...

2 teguran:

sitinorafatien berkata...

wah...cara bgi nasihat yg bgus..bila bc pasal passing pendrive coz nk tgk movie...agak terkena batang idung sndiri gak la...hehehe

dr. mujahidah berkata...

salam.. jzkk
insyaALlah..moga terus sedar akan kelalaian kte

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...