IN THE NAME OF ALLAH THE MOST GRACIOUS THE MOST MERCIFUL

.

SELAMAT DATANG

Teruslah bergerak, hingga kelelahan itu lelah mengikutimu.
Teruslah berlari, hingga kebosanan itu bosan mengejarmu.
Teruslah berjalan, hingga keletihan itu letih bersamamu.
Teruslah bertahan, hingga kefuturan itu futur menyertaimu.
Tetaplah berjaga, hingga kelesuan itu lesu menemanimu.”
( allahyarham KH Rahmat Abdullah )

5 Apr 2013

Keberatan dan keterpaksaan



" Ukhti, ana rasa berat nak turun KL untuk program weekend ni.. "
" Kak, saya rasa terpaksa je datang halaqah. boleh tak kalau saya tak datang?"
" Kak, tolong jangan push saya datang mabit (program qiamullail bersama akhawat). Saya tak suka akak "concern" sangat saya tak datang mabit. mabit je pun."

Semua orang merasa berat atau merasa terpaksa dalam menghadirkan hati mereka dalam berbuat kebaikan. Hatta, saya sendiri pun kerap kali merasa berat dalam berbuat itu dan ini.
Tapi, adakah bermakna dengan keberatan dan rasa keterpaksaan itu saya terus menghentikan langkah ini?

Terus berbuat

Itulah yang ramai orang silap faham. Sekiranya dia merasa berat dalam berbuat sesuatu, dia merasakan perlunya untuk dia berhenti. Sedangkan Allah berfirman,

" Berangkatlah kamu baik dengan rasa ringan mahupun berat..." ( At-Taubah, 9: 41)

Meskipun berkali-kali kita mentadabbur ayat ini dalam halaqah mahupun daurah (seminar), tetap ada sahaja mereka yang berciciran dalam jalan tarbiyah dan dakwah ini hanya kerana merasa "berat dan terpaksa"

Bukan itu solusinya, malah sepatutnya kita mohon nasihat daripada orang lain terutamanya murobbiyah dan akhawat.

Bukan hanya meletakkan alasan merasa berat atau tidak mampu atau tidak bersedia.
Jika ramai yang berfikiran sebegini, siapakah yang akan membaiki masalah ummat yang semakin parah?

Tiada pengecualian

" Tiada pengecualian untuk mereka yang belajar dan bekerja 'super busy' untuk meninggalkan dakwah."

maka, apakah jawapan yang perlu diberi kepada Allah sekiranya kita tidak melakukan tugas ini?

Hakikatnya, tiada seorang pun terkecuali untuk melakukan tugas ini kerana orang yang mengatakan Allah adalah Tuhan dan Muhammad sebagai pesuruh Allah automatik dia adalah seorang dai'e.

Kisah Huzaifah

Tika dalam perang Khandaq, Rasulullah bertanya sebanyak 3 kali pada para sahabat berkenaan siapakah yang ingin menjadi perisik kepada musuh di seberang. Tiada siapa pun yang menjawab. Ketika itu kaki Rasulullah tersentuh Huzaifah dan kemudian terus dia diarahkan untuk menjadi perisik musuh.

Tika itu, Huzaifah tiada pun menolak atau mengatakan, aku tidak bersedia, aku tak mampu atau aku takut. Tapi, dia terus bertindak menjadi perisik dan menurut buku Fiqh Sirah,  Huzaifah merasa takut kerana bilangan musuh yang ramai. Namun, akhirnya Huzaifah selamat daripada diserang musuh kerana mengikut arahan Rasulullah.

Kesimpulannya, 

Kita semua mungkin akan berbuat dalam keterpaksaan dan keberatan pada awalnya, namun, akan ada kemanisan pada pengakhirannya kerana

" Rehat bagi seorang mukmin adalah di syurga." (Imam Ahmad)

Jangan pernah berhenti melangkah.



4 teguran:

Novelgurl berkata...

Subhanallah.betul tu.Nak ikut usrah akk bleh?

dr. mujahidah berkata...

insyaAllah boleh. contact akak di emel ^^

Nurul Amni Nadiah berkata...

salam..macm mana nk contact ya?
boleh nak contact mlalui fb?
fb-Nurul Amni Nadiah...
trima kasih..

dr. mujahidah berkata...

Amni, akak dah add kamu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...