IN THE NAME OF ALLAH THE MOST GRACIOUS THE MOST MERCIFUL

.

SELAMAT DATANG

Teruslah bergerak, hingga kelelahan itu lelah mengikutimu.
Teruslah berlari, hingga kebosanan itu bosan mengejarmu.
Teruslah berjalan, hingga keletihan itu letih bersamamu.
Teruslah bertahan, hingga kefuturan itu futur menyertaimu.
Tetaplah berjaga, hingga kelesuan itu lesu menemanimu.”
( allahyarham KH Rahmat Abdullah )

9 Apr 2013

Bertenanglah




Tatkala ada assignment dan report yang perlu disiapkan dan dihantar minggu depan, pada hujung minggu itulah ada daurah.
Dikala ada peperiksaan dan kuiz minggu depan, pada hujung minggu itulah ada jaulah atau syuro yang perlu dihadiri.

Sampaikan ada yang terdetik dalam hati, kenapalah mesti hujung minggu ini?
Buatlah minggu depan.

Ataupun tidak juga yang merungut dalam hati, murobbiyah aku ni tak faham ke aku ni student yang superb busy ? Dia tak tahu ke aku ni ada exam minggu depan atau dia ni tak nampak ke aku ada banyak assignment dan report?

Hati yang tidak tenteram

Maka, walaupun di dalam otak berpusing-pusing dengan test, report, asssignment, kuiz, hati dengan berat merelakan diri pergi. Tetap sahaja duduk dalam program. Tetap sahaja jaulah dan tetap sahaja melangkah ke syuro.

Dengan berat. Dengan terpaksa. Dengan hati yang tidak tenteram memikirkan assingment yang tidak boleh disiapkan dan nota-nota yang tidak sempat study untuk exam/kuiz.

Hati meronta-ronta dan merintih tidak mahu pergi.
Mulalah meyumpah-nyumpah murobbiyah yang suka dengan sengaja buat hidup susah, akhwat-akhwat yang tak supportive dan program yang sengaja ada hujung minggu itu.

Dengan muka yang sedih, akhirnya diri berjaya duduk dalam lingkungan akhwat dan orang yang menyejukkan hati untuk dipandang. Tetap dalam tawa, hati menangis.

Pasti tenang

Tengah-tengah sedih dan hati meronta-ronta, terdengar satu hadith yang betul-betul menusuk jantung.

" Apabila berkumpul satu kaum di rumah Allah untuk membaca alquran dan mempelajari alquran, maka ketenangan pasti akan turun pada mereka, rahmat Allah meliputi mereka, malaikat mengelilingi mereka dan Allah menyebut-nyebut mereka di kalangan makhluk"
(HR Muslim)

Allah pasti akan turunkan ketenangan pada kita. Pasti...
Usahlah bimbang dengan hal-hal dunia yang kadang-kadang menghimpit dan hadirkanlah hati untuk ikhlas.

Assignment, nota, study, report, masalah dunia insyaAllah akan dipermudahkan Allah, jika kita permudahkan diri kita untuk Allah. 

Jangan risau dalam melapangkan diri untuk majlis mengingati Allah kerana jika kita ingat Allah dalam kelompok banyak, Allah akan ingat kita dalam kelompok yang banyak.

Allah tidak lupakan kita.

Jangan takut dan bersedih

Takut tak dapat siapkan? sedih sebab tak habis study lagi?

" sesungguhnya orang-orang yang berkata, ' Tuhan kami adalah Allah'. dan kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka, maka malaikat-malaikat turun kepada mereka dengan berkata, ' Janganlah kamu merasa takut dan janganlah kamu bersedih hati, dan bergembiralah kamu dengan memperoleh syurga yang telah dijanjikan kepadamu."
( Surah Fussilat, 41: 30)

Apa lagi yang hendak ditakutkan. Apa lagi yang hendak disedihkan.

Seusai daurah, seusai program, seusai jaulah dan seusai syuro, teruskan study, terus siapkan report, terus siapkan assignment.

Anda akan nampak betapa Allah permudahkan segala.

InsyaAllah.

" Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan. Maka apabila kamu telah selesai dari sesuatu urusan, tetaplah bekerja keras untuk urusan yang lain." (Al Insyirah, 94: 6-7)


9 teguran:

sherasan berkata...

senyum dalam tangis itu sukar dan sakit kan, kak..lebih2 lagi di depan akhawat.

sahabatmu berkata...

tepat pada masanya ...

dr. mujahidah berkata...

ya.. shera.. macam berpengalaman jep.. huhu

sahabatmu,,, post ini mmg utk kamu. hehe

sahabatmu berkata...

agak dah. post mne je y xkne mgena dgn org.

.:: نورحبيب ::. berkata...

yeay, terubat!!!jzkk

~otak ana cramp minggu ni sampai ujung minggu ni assgmnt+liqo+FYP+bla2x dn x settle2x dn dn dn smpai x ley nak pkir. =_='

" Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan. Maka apabila kamu telah selesai dari sesuatu urusan, tetaplah bekerja keras untuk urusan yang lain." (Al Insyirah, 94: 6-7)

dr. mujahidah berkata...

semoga dipermudahkan segala2nya ukhti.... ^^

Husniyah Bazlaa berkata...

jzkk ukhti ;)

dr. mujahidah berkata...

waiyaki nisa.. ^^

Tanpa Nama berkata...

Ukhti... Bolehkan ana survive jalan ni andai ana masih rasa struggle untuk ikhlas walaupun pelbagai wasilah ana dah lalui... 3 tahun ditarbiyah tp masih berat untuk berbuat dna masih tidak jelas... Ana letih.... 😢 ana rasa intikab Allah sudah terjadi pd ana...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...