IN THE NAME OF ALLAH THE MOST GRACIOUS THE MOST MERCIFUL

.

SELAMAT DATANG

Teruslah bergerak, hingga kelelahan itu lelah mengikutimu.
Teruslah berlari, hingga kebosanan itu bosan mengejarmu.
Teruslah berjalan, hingga keletihan itu letih bersamamu.
Teruslah bertahan, hingga kefuturan itu futur menyertaimu.
Tetaplah berjaga, hingga kelesuan itu lesu menemanimu.”
( allahyarham KH Rahmat Abdullah )

20 Nov 2015

Hadapilah

 
Hadapilah apa jua di hadapan

" Ukhti, ana takut nak travel sorang-sorang. Takde akhwat teman. Takut kalau jadi apa-apa.."

" Kak, ana betul tak berani bawak kereta. Takut eksiden."

" Ana siyes dah give up nak tajmik. Baru minggu lepas kena 'serbu' dengan guard. Ana takut la nak tajmik lagi minggu depan.. "

" Akak, ana risaulah. Esok test clinical. Dengan examiner yang garang.Takutlah nak exam."

" Ayu, aku tak nak oncall esok. Aku kena oncall dengan Dr 'Singa' la. Dah la aritu dia tengking aku cakap aku layak jadi cleaner je. Takut la nak oncall dengan dia."

" Akh, ana takut nak nikah. Ana ni masih belajar. Takut la .. "

Sila berani

Siapa kata perasaan takut itu tidak normal. Hatta, saya sendiri dalam kehidupan seharian tetap ada sahaja perasaan takut menjengah diri. Takut dalam hal dakwah dan tarbiyah, hal keluarga, hal pekerjaan dan hal kewangan. Perasaan takut itu memang wujud tapi bukan untuk dilayan dan lari daripadanya. Ia untuk DIHADAPI !

Kisah Nabi Ibrahim sangat memberi inspirasi untuk kita terus berani berbuat dan terima apa juga padahnya. Walaupun kisah ini sangatlah common buat kita. Ia tercatat dalam Surah Al-Anbiya', 21: 58-60.

" Maka, dia (ibrahim) menghancurkan berhala-berhala itu berkeping-keping. kecuali yang terbesar agar mereka kembali untuk bertanya kepadanya.

mereka berkata, "Siapakah yang melakukan perbuatan ini terhadap tuhan-tuhan kami? sungguh dia termasuk orang yang zalim."

mereka yang lain berkata, " Kami mendengar ada seorang pemuda yang mencela berhala-berhala ini, namanya Ibrahim.."

Nabi Ibrahim pada ketika ini beliau adalah Fatan ( dalam bahasa Arab) iaitu pemuda.
Pada saat ini, dia bukanlah siapa-siapa atau punya jawatan besar untuk menjadi orang yang disanjungi. Malah, dia ini hanya anak tukang ukir berhala. 

Yang paling 'obvious' nya, hanya dia seorang sahaja yang mempersoalkan penyembahan berhala oleh penduduk disitu dan pasti orang ramai akan 'aim' dia dengan tindakan so called 'berani mati' nya itu.

Dengan keberaniannya menghancurkan semua berhala dan strateginya yang bijak meninggalkan satu berhala paling besar dengan tujuan supaya mereka berfikir bahawa berhala bukanlah Tuhan, ia adalah satu tindakan ' gila' mungkin pada pandangan orang ramai. Namun, inilah tindakan yang terbaik untuk buat mereka sedar fungsi berhala itu tidak lain tidak bukan hanyalah batu tunggul.

Hukuman dibakar hidup-hidup tidak menggerunkan Nabi Ibrahim, malah dengan izin Allah, api yang marak menjadi dingin tanpa mencederakan dia.

Sekali lagi, walaupun Nabi Ibrahim sedar, dia pasti di 'aim' dan dia pasti dihukum atas perbuatannya menegakkan kebenaran, namun dia dengan cool hadapi semua itu.

Realiti hidup kita

Kita ini, tiada jawatan apa-apa. Berpangkat pun tidak. Berdato' dan datin apatah lagi. Kita hanya 'mundane'. Manusia biasa yang membawa tugas dakwah dan tarbiyah. Bukan bermakna kita akan terus menyelubungi diri dengan ketakutan dan ketakutan.

Nak dakwah dan tajmik takut. Nak drive takut. Nak travel takut. Nak oncall takut. Nak exam takut. Nak approach orang besar takut. Nak bersuara takut. Nak pertahankan diri takut. Takut kena marah bila buat silap.

sampai bila??

Dah dah.. cukuplah. Hadapi je semua benda tu. Hadapi dengan persediaan berstrategi dan bijak. Walaupun orang semua tahu, kita ini kipas susah mati Dakwah & Tarbiyah. Dan sekiranya mereka aim dan nak hukum kita.... So what???  Hadapi je lah.

Hakikatnya, Kita jadi takut sebab kita tak bersedia.

Sekali lagi, ingatlah kita ada Allah. Bila Allah redha dengan kita, Allah akan terus bantu kita.

Kesimpulan

Doktor boleh jadi gila, Dai'e boleh jadi futur, dan ikhwah akhwat boleh mufaraqah bukan sebab mereka ini tak faham, tapi mereka ini TAK BOLEH HADAPI hal-hal di depan mata mereka.

Ketakutan kita hadapi sekarang hanyalah 'minor' sahaja. Bukan 'major'. 

ingatlah,
tika Sampai saat musuh datang betul-betul dihadapan kita, adakah kita masih nak beralasan 

"ana takut...huhu "

Adakah kita nak hadapinya dengan mara kedepan atau berundur hina ke belakang?

Fikir-fikirkanlah. 

2 teguran:

pencari kebenaran berkata...

Assalamualaikum, maaf jika soalan ini kurang berkaitan dgn tajuk. Saya nk tanye ape yg membezakan sinergi dgn jema'ah lain?

Nurul Syahirah berkata...

Be brave! In shaa Allah. Sgt terinspirasi dgn kisah Nabi Ibrahim ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...